Безплатна доставка за поръчки над 100.00 лв! Възползвайте се!
Магазин Julia използва бисквитки. Продължавайки нататък вие се съгласявате с нашата Политика за бисквитките.

Връщане и замяна


Уважаеми клиенти,

Получени и потвърдени поръчки до 16 ч се изпращат още същия ден.

Винаги предоставяме опция преглед и тест за всички поръчки /с изключение на бели рокли и блузи (в зависимост от модела), които имат само преглед/.

За всички, които поръчват от чужбина с доставка за България, моля избирайте плащане по банков път по нашата банкова сметка и посочете имена и другите данни на лицето, което ще получи пратката ви в България. След получаване на паричния превод веднага ще ви изпратим пратката.

Молим всеки, който е поръчал до офис да отива да си получава пратката в разумния срок /до 3 работни дни/.

Магазин JULIA ще продължи да ви предоставя възможността за  преглед и тест на всяка поръчана от вас дреха /артикул/.

А сега подаряваме и безплатна доставка за всички артикули над 100 лв /с и без намаление/.

Желаем ви приятно и безопасно пазаруване!

УСЛОВИЯ ЗА ВРЪЩАНЕ НА ПОРЪЧКАТА

Имате право да върнете закупен артикул от нашия онлайн магазин JULIA в 14-дневен срок /14 календарни дни, според КЗП/ считано от датата на получаването й, като разходите по връщането са за ваша сметка.

Ако не сте сигурни, че желаете даден артикул, по-добре помислете, не поръчвайте.

В случай, че желаете да върнете закупени от нас артикули НИЕ ВИ ВРЪЩАМЕ ПАРИТЕ

- БЕЗ УСЛОЖНЕНИ ПРОЦЕДУРИ И ИЗИСКВАНИЯ,

- БЕЗ ПОПЪЛВАНЕ НА ФОРМУЛЯРИ,

- БЕЗ ИЗИСКВАНЕ ЗА БАНКОВА СМЕТКА И

- ГЛАВНОТО - НЕЗАБАВНО - С ПАРИЧЕН ПРЕВОД ПРЕЗ ЕКОНТ до 24 часа след като ПОЛУЧИМ ВЪРНАТАТА СТОКА.

- При връщане на пратка разходите за връщането се поемат от КУПУВАЧА, КАКТО И разхода ЗА ПАРИЧНИЯ ПРЕВОД, който ви удържа Еконт!

Според КЗП всеки клиент има право да върне и/или замени закупения онлайн продукт в 14 - дневен срок от получаването му /важи датата на товарителницата–разписката от куриера/ при следните изисквания за приложени документи:

1/ продуктът да бъде в опаковката, с която сте го получили и с оригиналния си картонен етикет /в плика, в който е бил със или без стикер за модел и размер/.

2/ касова бележка  от куриера /служебен бон/ за заплатената сума на наложения платеж. Еконт и Спиди издават касов бон за стойността на поръчката /ПП/ и отделно  за доставката. Моля, пазете ги!

3/ Пазете товарителницата за доставката - копие или оригиналната -и я приложете към пратката

Можете да върнете и/или замените закупена дреха от нашия магазин за ваша сметка при едно от следните условия: ако дрехата не отговаря по цвят или модел или размер на поръчаната от вас, при откриване на явен дефект - петно, скъсано, производствен дефект. Дефект се установява до 2 дни от получаването със снимка и с обаждане до нас.

Внимание! Бели на цвят блузи и рокли не се изпращат с тест, а само с преглед или по споразумение. Нямате право на връщане на изцапани при пробата дрехи,прани или обработвани по друг начин, както и ако сте ги обличали и сте махнали етикета, с който сте ги получили.

Независимо от причината за връщането, първо ни се обадете и после изпратете пратката.Пратките се връщат като се изпращат САМО от името на получателя! След като сте се обадили моля върнете артикула веднага, а не да чакате последния ден от 14-дневния срок!


Върнати пратки се изпращат за ваша сметка БЕЗ  наложен платеж до:

- адреса на магазина ни от товарителницата, с която сте получили поръчката си /пазете я/

- по желание може и до офис на Спиди Шумен Виенска градина за ЖОЛИ ФЕШЪН ЕООД, тел.0899269854, като трябва да пишете върната дреха или

-  до офис Еконт Шумен ул. Цар Освободител 114, отново описание върната дреха, като разходите по връщането на пратката са за ВАША СМЕТКА.

След като получим върнатата дреха и я прегледаме ние ще ви върнем стойността й чрез ПАРИЧЕН ПРЕВОД през Еконт до офиса, от който е изпратена или на посочен от вас удобен офис.Еконт удържат около 0.60-0.80 лв за изплащане на паричния превод /вкл. смс/.Дори да не посочите офис на Еконт ще можете да си получите сумата от всеки един офис на Еконт в страната.

Удържат ви се също така ок.0.40 лв ако при получаване на поръчката си сте платили на куриера на Спиди /или в офиса/ с банкова карта, както и 0.60 лв, които Спиди ни удържа на нас при превода на сумата от вашата поръчка.

В случай, че сте получили пратката със Спиди, моля посочете офис на Еконт, до който да ви върнем сумата, в случай че не посочите такъв можете да си получите сумата от всеки един офис на Еконт.

Втори вариант: Възможно е връщане на сумата и по банков път, ако в населеното място няма Еконт, като разноските по връщането на сумата по банков път или чрез ППП са за ваша сметка /ок. 1.40 лв/.Моля, посочете банкова сметка.
Винаги връщайте пратка от името на получателя /от ваше име, ако вие сте получили или от името на човека, който е получил пратката/. Сумата за върнатата пратка ще бъде възстановена на лицето, което я е получило от нас.

В случай че не сте прочели Условията за връщане и върнете пратката си от чуждо име, тогава имате право само на замяна с друг артикул, без връщане на сума.

Разходите по връщането са за ваша сметка, освен в случаите, когато търговецът е допуснал грешка /по негова вина е изпратен различен от поръчания модел или размер, има видим дефект или друг недостатък, който не е бил видян или по споразумение/

В случай, че сте получили поръчката си с безплатна доставка,/при сума над 100 лв/ но желаете да върнете част от поръчката или цялата, и ако задържаните артикули са на стойност под 100 лв в този случай нямате право на безплатна доставка и ще ви удържим разхода за доставката от сумата за възстановяване, която е била за наша сметка, когато сте получили пратката.

Ако върнете цялата пратка тогава също ще ви удържим сумата, която сме платили за доставката до вас - около 4.50-5.50 лв (ако е била до офис Спиди, или ок. 7-8 лв до Еконт, а ако е била до адрес - ок. 6 лв за Спиди).

Идеята на безплатната доставка е в случай, че задържите цялата поръчка, когато тя е над 100 лв, а не да ни я върнете цялата или дори частично.


Имате право на избор от няколко артикула при доставка с Еконт, но в този случай няма да имате безплатна доставка.

При неполучена пратка /отказали сте на куриера по телефона, в офис или от смс-а, който сте получили сте цъкнали Отказвам пратката/ или ако не сте отишли в офис да си я получите в 7-дневен срок от изпращането й - дължите разходите за доставка в двете посоки - 11 лв ако е била изпратена до адрес и 10 лв - до офис /със Спиди/, с Еконт - 12.36  лв

В тези случаи изпращаме банкова сметка за превода на сумата или може да изпратите сумата с паричен превод през Еконт до посочен от нас офис.

Условия за връщане ако дрехата не ви стане:

- имате право на замяна с друг продукт или размер /ако се налага - с доплащане/. Разликата между двете цени не се връща.

- в случай, че това е невъзможно или не желаете - ние ще ви върнем парите до 2 раб.дни, като във двата случая разходите по връщането и замяната са за ваша сметка.

- Когато сте открили дефект в получената дреха, ако е изключено да е предизвикан от вас когато сте пробвали дрехата - изцапано, бримка и тн. :

- имате право да върнете дрехата и да получите парите си след като прегледаме пратката и установим, че такъв дефект действително съществува. В такъв случай връщането е за наша сметка.


- Когато е наличен същият размер като поръчания е възможна само замяна, без връщане на сума. Разходите по връщането на дефектната дреха са за наша сметка след преглед.

Желаем ви приятно пазаруване!

За контакти: sales@drehi-online.net,  jolifashion@abv.bg

тел. за информация и бърза поръчка 0899269854 или Viber на същия номер.

За справка за вашите права като потребител можете да посетите сайта на КЗП