Магазин Julia използва бисквитки. Продължавайки нататък вие се съгласявате с нашата Политика за бисквитките.

Връщане и замяна

Уважаеми клиенти,

Получени и потвърдени поръчки до 16 ч се изпращат още същия ден.

Винаги предоставяме опция преглед и тест за всички поръчки /с изключение на бели дрехи, които имат само преглед/.

За ваше улеснение сме създали опция за плащане по банкова сметка, за да не разменяте пари с куриера при доставка до дома ви.

Молим всеки който е поръчал до офис да отива да си получава пратката в разумния срок /до 2 работни дни/.

Магазин JULIA ще продължи да ви предоставя възможността за  преглед и тест на всяка поръчана от вас дреха /артикул/, само белите дрехи не се пробват.

А сега подаряваме и безплатна доставка за всички артикули над 50 лв /с и без намаление/.

Ние гарантираме, че стоките които продаваме се съхраняват в  нашия склад, където няма достъп на външни лица, освен на човек от персонала, който опакова дрехите и ги приготвя за приемане от куриера. Гарантирана е безопасността на облеклата, които предлагаме и е изключена възможността те да бъдат заразени, тъй като се съхраняват във фабричната им целофанова опаковка, с която сме ги получили и не са били пробвани.

Желаем ви полезно и безопасно пазаруване!

УСЛОВИЯ ЗА ВРЪЩАНЕ НА СТОКАТА

Имате право да върнете закупен артикул от нашия онлайн магазин JULIA в 14-дневен срок /14 календарни дни, според КЗП/ считано от датата на получаването й, като разходите по връщането са за ваша сметка.

В случай, че желаете да върнете закупени от нас артикули НИЕ ВИ ВРЪЩАМЕ ПАРИТЕ

- БЕЗ УСЛОЖНЕНИ ПРОЦЕДУРИ И ИЗИСКВАНИЯ,

- БЕЗ ПОПЪЛВАНЕ НА ФОРМУЛЯРИ,

- БЕЗ ИЗИСКВАНЕ ЗА БАНКОВА СМЕТКА И

- ГЛАВНОТО - НЕЗАБАВНО - С НАЛОЖЕН ПЛАТЕЖ В МОМЕНТА, В КОЙТО ПОЛУЧИМ ВЪРНАТАТА ПОРЪЧКА!

- При връщане на пратка разходите за връщането се поемат от КУПУВАЧА!

Според КЗП всеки клиент има право да върне и/или замени закупения онлайн продукт в 14 - дневен срок от получаването му /важи датата на товарителницата от куриера/ при следните изисквания за приложени документи:

1/ продуктът да бъде в опаковката, с която сте го получили и с картонен етикет /ако е имал/.

2/ Формуляр по образец за Право на отказ от покупка, /При нас не е задължителен/

3/ касова бележка  от куриера /служебен бон/ за заплатената сума на наложения платеж. Еконт и Спиди издават касов бон за стойността на поръчката /НП/ и отделно  за доставката. Моля, пазете ги! Ако не я пазите - не е проблем!

4/ товарителница за доставката - ако я пазите приложете я към пратката, ако не - не е проблем ние пазим нашия екземпляр.

Можете да върнете и/или замените закупена дреха от нашия магазин за ваша сметка при едно от следните условия: ако дрехата не отговаря по цвят или модел или размер на поръчаната от вас, при откриване на явен дефект - петно, скъсано, производствен дефект.

Внимание! Бели на цвят дрехи не се изпращат с тест, а само с преглед. Нямате право на връщане на изцапани при пробата дрехи,прани или обработвани по друг начин, както и ако сте ги обличали и сте махнали етикета, с който сте ги получили.

Независимо от причината за връщането, първо ни се обадете и после изпратете пратката.Пратките се връщат като се изпращат само от името на получателя!


Върнати пратки се изпращат с опция преглед и наложен платеж до офис на Спиди като трябва да пишете върната дреха /стока/ до офис Шумен - Виенска градина или Еконт Шумен ул. Цар Освободител 114, като разходите по връщането на пратката са за ВАША СМЕТКА.

Втори вариант: Връщането на сумата за върнатата пратка става с Пощенски Паричен Превод чрез Еконт /ако не е била върната с посочен наложен платеж/ на Ваше име до офис на Еконт, от който е върната пратката до нас или по друг  удобен за вас начин, като разходите на превода са за ваша сметка. Възможно е връщане на сумата и по банков път, като разноските по връщането на сумата по банков път или чрез ППП са за ваша сметка.
Винаги връщайте пратка от името на получателя /от ваше име, ако вие сте получили или от името на човека, който е получил пратката/. Сумата за върнатата пратка ще бъде възстановена на лицето, което я е получило от нас.

Разходите по връщането са за ваша сметка, освен в случаите, когато търговецът е допуснал грешка /по негова вина е изпратен различен от поръчания модел или размер, има видим дефект или друг недостатък, който не е бил видян или по споразумение/

В случай, че сте получили поръчката си с безплатна доставка,/при сума над 50 лв/ но желаете да върнете част от поръчката, а друга част да задържите, ако тя е до 50 лв.ще ви удържим разхода за доставката, която е била безплатна, когато сте получили пратката. Идеята на безплатната доставка е да задържите цялата поръчка, която е над 50 лв

Условия за връщане ако дрехата не ви стане:

- имате право на замяна с друг продукт или размер /ако се налага - с доплащане/.

- в случай че това е невъзможно или не желаете - ние ще ви върнем парите незабавно, като във двата случая разходите по връщането и замяната са за ваша сметка.

Когато сте открили дефект в получената дреха:

- имате право да върнете дрехата и да получите парите си след като прегледаме пратката и установим че такъв дефект действително съществува. В такъв случай връщането е за наша сметка.


- Когато е наличен същият размер като поръчания е възможна само замяна, без връщане на сума. Разходите по връщането на дефектната дреха са за наша сметка след преглед.

Желаем ви приятно пазаруване!

За контакти: sales@drehi-online.net,  jolifashion@abv.bg

тел. за информация и бърза поръчка 0899269854

За справка за вашите права като потребител можете да посетите сайта на КЗП