Безплатна доставка за поръчки над 100.00 лв! Възползвайте се!
Магазин Julia използва бисквитки. Продължавайки нататък вие се съгласявате с нашата Политика за бисквитките.

Как да се обличаш за интервю , за да получиш желаната работа

Posted by Julia 12.01.2022 0 Comment(s) Как да съчетаваме дрехите,

Все по-често ни се струва, че съвременното общество напълно е забравило предразсъдъците и стандартите по отношение на външния вид, и в частност  на облеклото. Въпреки това има ситуации, освен приема във висшето общество, когато облеклото е много важен критерий за оценка на личността.

Интервюто за работа е случаят, когато се оценяват не само професионалните, но и психологическите качества на човек буквално от пръв поглед. Следователно, както настоятелно препоръчват кариерните консултанти си струва да се подготвите за такова представяне с цялото си старание и отговорност.

Нека изстрелът да е точен. Нали помните, че няма да имате втора възможност да направите правилното впечатление?

Подгответе се за интервюто си

Ще бъде страхотно, ако веднага се впишете в  отбора, за начало на външен вид. Доказателството за това, колко много искате да работите в тази компания започва от начина, по който изглеждате. Несъответствието може да означава, че не разбирате корпоративната култура на това работно място.

Разгледайте сайта на компанията, намерете снимки чрез хештагове за геолокация или в корпоративния акаунт и анализирайте как се обличат служителите във фирмата на различни нива. Вижте как те изглеждат на снимки в офиса или на работни събития, проверете социалните мрежи на офиса.

Съгласете се, ще бъде малко странно, ако дойдете с костюм и вратовръзка на интервю в ИТ компания, където всички носят тениски и суичъри  в офиса и няма дрескод. По-добре изберете smart casual.

Позицията задължава

Има едно старо правило: на интервюто да изглеждате така, сякаш заемате позиция едно стъпало по-високо от тази, за която кандидатствате.

Има още един съвет: да се превъплътите в образа на идеалното си аз в желаната позиция. Но е опасно да се прекалява в това отношение – тогава неминуемо ще предизвикате подозрение за прекомерно самочувствие и раздразнение.

Облеклото ви позволява моментално да подчертаете, че притежавате точно онези черти на характера, които са необходими за идеалния служител на позицията, за която се борите.

Ако се предполага, че ще управлявате голям персонал и ще се занимавате със стратегическо планиране, анализи, ще посещавате големи събития в индустрията, ще провеждате срещи с бизнес партньори, изберете дискретно лаконична визия. Облеклото ви не трябва да е в ярки цветове, оверсайз и торбести дрехи, всичко трябва да пасва на фигурата.

Щом кандидатствате за дизайнерска или друга творческа позиция, тоалетът ви ще показва, че имате собствен стил, креативност и нестандартно мислене. Образът може да съдържа асиметрия, ярки цветове, смесване на стилове, необичайни аксесоари.

Основното е да се придържате към избрания стил и да не прекалявате.

Неутрален: заложете на стабилност

Дори да откриете, че служителите се обличат небрежно, например в суичър и дънки, това изобщо не е извинение да изглеждате така, когато идвате на интервю с потенциален работодател.

Не е нужно да се отказвате от ежедневни неща, само защото започвате от старта. Но поне една част от гардероба ви нека да е елегантна. Комбинирайте елегантните с по-небрежни дрехи. Например дамска риза „оксфорд“ с прави дънки или панталони с джъмпер.

За интервюто ви е важно да изберете визия, която да не отвлича вниманието на работодателя от впечатляващата ви автобиография. Така интервюиращият ще се съсредоточи върху това, което казвате, а не върху вашите неонови ярки цветове или надписи и картинки по дрехите. Придържайте се към неутрални нюанси. Избирате ли дрехи с шарка, просто се уверете, че останалите неща ги балансират.

Смесване на стилове и внимание към детайлите

Помислете внимателно за всеки детайл от визията ви – това ще ви помогне да поставите акценти и да изместите фокуса на вниманието със светкавична скорост, ако е необходимо.

Например, дънките не са забранени, но нека не са скъсан модел. А може би чиносът ще бъде по-добър вариант? Когато сакото ви изглежда твърде официално, тогава тениската ще бъде добро допълнение към него. Можете да изберете суичър с качулка, като намерите добро съчетание със сако или смарт панталони. Но избягвайте спортните панталони, тъй като те ще изглеждат твърде небрежно. Нека обувките ви са чисти, дори и да са маратонки.

Наслояването е чудесен избор, когато по време на интервюто изведнъж разберете, че се обличате твърде официално. Така че можете например да свалите сакото си и да останете в ризата или тениската под него.

Не забравяйте за често срещаните табута в аутфитите за интервю

Каквато и да е позицията във фирмата или сферата на дейност, има неща, които определено заслужават да бъдат избягвани:

- комбинация от повече от 3 ярки цвята,

- голям закачлив печат върху дрехата,

- мини поли, къси рокли, шорти,

- високи токчета и прекалено официални тоалети,

- полупрозрачни тъкани и прилепнали кройки,

- тесни дънки с ниска талия, дълбоко деколте, оголени части на тялото,

- масивни и странни аксесоари.

Външният вид играе важна роля, разбира се, но не забравяйте, че дрехите са предназначени за укрепване на
самочувствието ви. 

Носете дрехи, които пасват на вътрешното ви аз и ви карат да се чувствате стилни и силни. 

Просто не прекалявайте със себеизразяването. Основното е, че трябва да изглеждате толкова удобно и естествено в костюма си, колкото в кожата и в тялото си. Но в същото време стилът на обличане е начин да защитите своите уязвимости и да демонстрирате силните си страни. 

Точно това ви трябва за да получите мечтаното място, нали?

 

Leave a Comment